Vind rust en herbron in de privé sauna & wellness

Wat verkies jij? Een droge sauna of de hammam?

Wat verkies jij? Een droge sauna of de hammam?
Zowel een droge sauna alsook een hammam zorgen voor dat zalige ontspannen gevoel.
Door de warmte in een sauna of hammam zweet je, hierdoor openen en verwijden de huidporiën en worden afvalstoffen afgevoerd.
Een regelmatige sessie in de sauna of hammam verbetert de huid en je spieren zullen ontspannen!
Wat is nu écht het verschil tussen een droge sauna en een vochtige hammam?
Beiden zorgen toch voor een ontspannend gevoel?!
 
Het verhelpen van pijn
Naast de ontspanning helpt de sauna bij spierpijn, reuma of huidproblemen, de hammam in mindere mate. Andersom zorgt de hete stoom van de hammam voor het vrijmaken van de luchtwegen, waardoor verkoudheden en hoest worden tegengegaan of mindert. Zo bevordert een regelmatige hammam sessie je immuunsysteem.
 
De hammam wordt verwarmd door stoom en de temperatuur kan oplopen tot zo’n 50°C. De fijne waterdruppeltjes geleiden de warmte beter dan de lucht, hierdoor voelt de hammam warmer dan de sauna, ook al ligt de temperatuur lager.
 
Een droge sauna kent eigenlijk iedereen! De cabine met houten bankjes waar je ligt of zit. De warmte in een sauna is droog (met een vochtigheidsgraad tot 30%) met een temperatuur tussen 80°-120°C. Een kachel (op hout, gas, elektriciteit of infrarood) zorgt voor de verspreiding van de warmte binnen de sauna.
 
Eeuwenoude traditie
Zowel de hammam als de droge sauna hebben een lange traditie, elk kent een andere oorsprong.
De hammam kent zijn oorsprong in het hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. Het is een plek waar mensen zich wassen en het heeft hierdoor een sterk sociale functie. Via het Ottomaanse rijk leerde Europa de hammam kennen. Vandaag vind je de hammam ook in de privé sauna als onderdeel van de faciliteiten.
Het is tevens mogelijk zo’n hammam ritueel te beleven; je wordt dan gewassen met zwarte hammam zeep en na het spoelen worden de dode huidcellen verwijderd met de kessa handschoen.
Vervolgens heb je keuze uit een rassoulpacking of een reinigende schuimmassage.
Je kan je laten wassen of je doorloopt zelf het ritueel, hét moment om je partner eens onder handen te nemen. De prive wellness voorziet je van de nodige produkten en je hebt de hammam beschikbaar.
 
De droge sauna, ook wel Finse sauna genoemd naar zijn oorsprong, heeft een temperatuur tussen 80-120°C. Het werd eerst gebruikt als verwarming. Stenen werden in vuur gelegd en ’s nachts gaven zij hun warmte af. Men ontdekte dat door water over de stenen te gieten deze meer warmte gaven.
Later werden blokhutten gebouwd met een open, hout gestookte kachel. Daarna werd het een gesloten kachel met schoorsteen en een elektrische kachel.
Een scheut water op de hete stenen verhoogt de temperatuur in de sauna waardoor je meer gaat zweten en afvalstoffen verwijderd worden.
Het opgieten werd een echt ritueel en wordt uitgevoerd door een saunameester, het is zelfs een aparte opleiding. De opgiet meester gebruikt kruiden, vruchten, etherische olie en hij wappert met een handdoek om de luchtlaag rond het lichaam weg te blazen waardoor je het extra warm krijgt.
In de privé sauna wordt meestal water, kruiden en olie ter beschikking gesteld zodat je zelf opgiet, in sommige privé sauna’s kan je ook een opgietsessie reserveren.
 
Welke van beide heeft jouw voorkeur?
Klaar om op te warmen en te zweten in de droge sauna of hammam; in alle privacy van de privé sauna?
Maak hier je keuze